6 veckors kurs Mindful milk: Amning & Mindfulness
onsdagar 17:30-19:00, våren 2019

Kursbeskrivning
Mindful milk är en amningskurs och mindfulnesskurs i ett. Mindfulnessövningar och meditation ger dig ett inre lugn och fokus, som hjälper dig under förlossningen och vid amning. Vi ses i en liten grupp (ca 6 deltagare) 1 tillfälle i veckan under 6 veckor.

Inga förkunskaper krävs. Du kan vara förstagångsföderska eller omföderska. Om du har erfarenhet av amning som inte blev som du önskade är detta verkligen kursen för dig.

OM AMNING
Att amma kan ses som något av det mest naturliga en mamma och bebis kan göra, men i de flesta fall är det inget som vi kan direkt utan något som vi behöver lära oss tillsammans. Amning är ett samspel som kräver träning och tålamod.
Stöd av omgivningen och tillit till sin egen förmåga är två viktiga bitar för att amningen ska fungera. De flesta mammor vill amma men när problem uppstår så får vi sällan all den hjälp och det stöd som vi behöver.
Att känna oro, tvivel och en inre stress är mycket vanligt, speciellt i början. Blir min bebis mätt? Har jag tillräckligt med mjölk? Varför vill hen inte äta? Stress och oro påverkar amningen mycket negativt tyvärr. Stresshormoner blockerar amningshormoner och gör så att brösten inte släpper ifrån sig mjölk. Detta leder till mindre mjölkproduktion och det blir en negativ amningsupplevelse.
Genom att öva mindfulness under graviditeten får du verktyg att hantera amningen på ett bra sätt. Mindfulness ökar lugn- och ro-hormonet oxytocin som är ett amningshormon. Det i kombination med kunskap om amning gör att du får de bästa förutsättningar för en fungerande amning.
Kursens fokus är att ge dig grundläggande kunskap om amning samt verktyg att hantera första tiden med din bebis. Vi träffas i grupp under graviditeten och i kursen ingår individuell amningsrådgivning när din bebis är född.

TID
Onsdagar 17:30-19:00, 6 tillfällen, 13 februari 2019. Möjlighet till uppföljning efter förlossningen ingår. 

PRIS
Kurspris 1 500 kr.

ANMÄLAN 
Anmäl dig till kursen via mail.

OM KURSLEDAREN
Maria Tholén driver Mindful Milk och är mindfulnessinstruktör och hjälpmamma/amningsrådgivare via Amningshjälpen.
Bakgrunden till att Maria startade mindful milk är att hon med sitt första barn kände en inre stress över amningen och tvivel på om hon kunde amma. Kommentarer från omgivningen och en upplevd amningshets påverkade henne negativt och ökade stressen och den ökande stressen ledde till att hennes bebis inte gick upp tillräckligt i vikt.
Hon började därför fundera;  om stress påverkar amning så negativt borde vi fokusera på att lära oss hur vi hanterar stressen och inte bara lära oss hur bra och viktig amningen är. Att få höra att bröstmjölk är det bästa kan också stressa upp oss, alla vill vi ju bara vårt barn det bästa.
Maria valde att att under sin andra graviditet gå en mindfulnesskurs (MBSR), eftersom hon förstått att mindfulness kan hjälpa mot stress. Metoden gav henne verktygen hon behövde för att hantera sin oro och stress och hon kände sig mer lugn och harmonisk, det gjorde att hon kunde vara mer i nuet med min bebis. Amningen blev en helt annan upplevelse och Maria och hennes bebis fick mysiga stunder tillsammans.
Med dessa erfarenheter valde Maria att starta mindful milk, för att minska amningshetsen och ge dig som blivande mamma de verktyg och det stöd som behövs för en fungerande amning och en bra start tillsammans med din bebis. 
"Jag vill inte öka amningshetsen och säga att amma är det enda rätta. Det jag vill är att du ska få hjälp och stöd till att göra det som känns bäst för dig och din bebis."

Sagt av tidigare kursdeltagare:

”Efter mindful milk-kursen hade jag ett helt annat lugn inför amningen, än vad jag hade inför mitt första barn. Tack Maria för inspiration och för du fick mig att tro på att även jag skulle fixa det!” 
Olivia, kursdeltagare
 
”Kursen och allt stöd har verkligen gjort skillnad och hjälpt mig och lillen att klara amningen trots en tuff start!” 
Simone, kursdeltagare
 
”Mindfulnessövningarna hjälpte mig att hantera min oro som jag kände under graviditeten.” 

Martina, kursdeltagare