Kursbeskrivning
Ayurveda betyder kunskapen om livet och är ett ca 5000 år gammalt hälsosystem med rötter i Indien. Ayurvedan bygger på de fem elementen luft, rymd, eld, vatten och jord. Elementen delas in i tre kvaliteter som kallas Vata, Pitta och Kapha. Vata står för luft och rymd, Pitta står för eld och Kapha för vatten och jord. 

Vi människor är en direkt återspegling av den omgivning vi lever i och vi påverkas av relationer, rutiner, tiden på dygnet, ålder och mycket mer. Beroende på vår egen unika individuella sammansättning påverkas vi olika. 

Ökad insikt om vem du är
Denna yogaform ger dig ökad insikt i ditt liv ur ett större perspektiv. Du kan få en idé om vilken konstitution du är och genom det kan du lättare att förstå vad du mår bra av. Ayurvedayogan inkluderar yogans visdom såväl som ayurvedans konkreta tips för naturlig hälsa, mer livsglädje, balans och inre växande.
I ayurvedayogan har du möjlighet att utforska i yogans värld ur helt nya synvinklar och du får ökad kunskap om och verktyg till att ge din kropp och ditt sinne vad de kan behöva vid olika tidpunkter i livet och vid eventuella obalanser. Här får du möjlighet att lyssna på din kropp på ett nytt sätt, och inspiration på hur du kan ge din kropp den mat, sömn och de andra rutiner den skulle kunna må bra av. Vi rekommenderar att du kombinerar yogakursen med en ayurvedisk konsultation där du tillsammans med Infinite Yogas ayurvediska hälsorådgivare Emilia Kraft-Nobel ser närmare på hur just din Ayurvediska konstitution ser ut. 

Vad innehåller en klass i ayurvedayoga?
Klasserna i ayurvedayoga är balanserande för en viss dosha och det fokus en klass har beror på den dosha vi söker att få i balans, det avgör alltså vilket tempo klassen går i samt vilka områden i kroppen som får mest uppmärksamhet. Genom yogan fokuserar vi på att balansera och tar hjälp av passande pranayamas (andningsövningar), asanas (yogapositioner) och meditation. 

En Vata-balanserande klass sker i lugn och ödmjuk takt med fokus på jordande och fokuserande asanas för att komma ner i varv. Enligt den yogiska filosofin sägs Vatan sitta kring höftområdet och mycket uppmärksamhet riktas därför dit. 

En Pitta-balanserande klass är mer flödande än den Vata-balanserande, men takten är ändå ödmjuk och vi går in med intentionen att utföra vår yoga så prestationslöst och inkännande som möjligt. Pittans område är kring magen och vi gör övningar som hjäper till att skapa lugn i magområdet. 

Den Kapha-balanserande yogan är den mest dynamiska och kraftfulla inom ayurvedayogan som stärker kroppen och bjuder in mer energi, och balanserar på så sätt upp det tunga jord- och fuktiga vatten-elementet. Kapha sägs finnas i bröstområdet, kring vårt hjärta och många yogapositioner i dessa klasser är därför utformade för att öppna upp vårt hjärta. 

Förkunskaper
Inga förkunskaper är behövs. Den här kursen är för dig som vill skapa mer medvetenhet kring dig själv och din fulla potential, bli lyhörd för dina behov och lära känna dig själv på djupet. Den passar både dig som är frisk och som och vill fortsätta att vara det med ännu mer lätthet, glädje och härlighet och dig som kommit ur balans och vill ha hjälp med att återfå ditt välbefinnande. Upplägget är designat för att ge både den erfarne och oerfarne yogautövaren en kraftfull kurs. Du behöver inte vara fysiskt stark eller vältränad för att vara med.

TID
Torsdagar 17:30-19:00, kursstart 21 mars 2019

PRIS
1 950 kr, för 10 tillfällen

ERBJUDANDE TILL KURSDELTAGARE
Personlig hälsorådgivning med analys av din ayurvediska konstitution med Emilia Kraft Nobel, Ayurvedisk Hälsorådgivare. Pris för kursdeltagare, 800 kr (ord pris 1 200 kr). Läs mer om Emilia och Ayurveda på ayur.se, och boka din konsultation med Emilia via mail

ANMÄLAN TILL KURSEN
Anmäl dig till kursen via mail.

DROP IN
Efter kursstart kan du anmäla dig i mån av plats här. Fördjupningskursen riktar sig till dig som tidigare gjort ayurvedayoga. 

MÅL MED KURSEN
Kursen ger dig verktyg som du lär dig tillämpa vid olika obalanser. Efter avslutad kurs bör du ha fått en insikt i vad som är karaktäristiskt för de olika doshorna och möjligtvis vilken dosha som är dominerande för dig, samt de obalanser du har lätt att falla in i. Arbetet under kursens lopp stärker din kropp och din kroppsmedvetenhet, ökar självtillit och självkänsla samt ger ökad närvaro i nuet.

NÅGRA AV DE OMRÅDEN SOM BERÖRS UNDER KURSEN
 • 
Stärka fysiska kroppen och hälsan - Yogaövningar för ökad kroppsmedvetenhet och självkännedom samt anpassade yogaövningar utefter doshorna, kombinerat med andningsövningar och ayurveda
• Stärka mental och emotionell hälsa
 • Yogafilosofi, ayurvediska råd, meditation och andra övningar

OM KURSLEDAREN
Alexandra Maliganis undervisar i Ayurveda Yoga och Yin Yoga och håller uppskattade Mala-worksops på Infinite Yoga Malmö. Den första yogalärarutbildningen hon gick var i yogaformen Ayur Yoga, en form av Hatha Yoga med stora influenser från den ayurvediska filosofin. Alexandra är även utbildad inom Yin Yoga för Ulrica Norberg och inom thaimassage. 
En särskild intention som Alexandra tar med sig på varje klass hon undervisar är att varje individ ska leda sig själv in i yogan utifrån sitt hjärta och genom yogan lära sig att bli inlyssnande och inkännande gentemot sig själva. Alexandras intresse för yoga, meditation, självledarskap och utveckling stärks för varje dag och hon känner stor trygghet och tacksamhet i känslan av att vara på rätt väg i livet!